دنیای ارزهای دیجیتال به دلیل ماهیت غیرمتمرکز و عدم کنترل توسط دولت بستر راحتتری برای کلاهبرداران فراهم کرده است. همه روزه از گوشه و کنار اخباری مبنی بر وقوع یک کلاهبرداری و به سرقت رفتن داراییهای کاربران منتشر میشود.
آپدیت سهشنبه 16 اسفند؛ صرافی نوبیتکس اعلام کرد نقل و انتقالات از صرافی بلم را مسدود میکند. صرافی پینگی نیز در اطلاعیهای اعلام کرد مبدا و مقصد تمام تراکنشهای سایت باید قانونی و مطابق قوانین جمهوری اسلامی ایران و همچنین قوانین بینالمللی باشد.
صرافی بلم (Belem) یکی از پروژههایی است که اخیرا سر و صدای زیادی به پا کرده است و زمزمههای کلاهبردار بودن آن بر سر زبانهاست. بیاید این پروژه را موشکافی کنیم و صحت این شایعه را بررسی کنیم.
موارد مهم مقاله:
به نظر ما در توکن باز سایت بلم به ۴ دلیل زیر کلاهبرداری است:
- صرافی Belem کاربران ایرانی احراز هویت میکند و واریز و برداشت ریالی دارد – یک علامت هشدار
- صرافی بلم مجوز قانونی فعالیت ندارد – یک پرچم قرمز
- هویت گرداندگان و بنیانگذاران مشخص نیست- یک پرچم قرمز
- صرافی بلم ادعای سودهای بالا و تضمین شده دارد- یک پرچم قرمز
- برای برداشتها محدودیت گذاشته است -یک پرچم قرمز
صرافی Belem چیست؟
صرافی بلم (Belem.cc) خود را یک پلتفرم خدمات اطلاعات بلاکچین بینالمللی معرفی میکند. بلم ماموریت خود را ساخت یک پلتفرم خدمات اطلاعاتی با کیفیت بالا در بلاکچین میداند. سایت belem ادعا میکند شعبههایی در ایالات متحده، کانادا، سنگاپور، کره جنوبی، ویتنام، فیلیپین، امارات متحده عربی، ژاپن، مصر، ترکیه، اندونزی و تایوان راهاندازی دارد. اما اینها ادعاهای belem است. صرفا ادعا! اما واقعیت چیست؟
صرافی belem یک پلتفرم سرمایهگذاری تنظیم نشده و بی مجوز است. درست مانند Forexstackprofit.com که چندی پیش از دسترس خارج شد و سرمایه کاربران خود را به باد داد. مشکل پلتفرمهای سرمایهگذاری فاقد مجوز این است که قابل اعتماد نیستند و هر زمان که بخواهند بدون اطلاع کاربران از دسترس خارج میشوند. در ادامه صرافی بلم را از زوایای مختلف بررسی میکنیم.
در دام کلاهبرداران نیفتید؛ ۵ راه شناسایی طرح های پانزی ارزهای دیجیتال
ابتدا بیاید ببینیم با چه روشهایی میتوان اعتبار یک صرافی ارز دیجیتال یا کلا هر پروژه در دنیای کریپتو را بررسی کرد.
آیا پروژه بلم (Belem) کلاهبرداری است؟
بر اساس تحقیقی از سایت کریپتو ادونجر (cryptoadventure) پروژههای کلاهبرداری ۵ ویژگی مشترک دارند:
- عدم شفافیت: یک پروژه کریپتو کلاهبرداری اغلب در مورد اهداف و برنامههای آیندهاش گنگ است. معمولا هم وایت پیپر ندارند. اگر هم داشته باشند کپی از یک وایت پیپر دیگر است یا جزئيات فنی ندارد. علاوه بر این، تیم پشت پروژه ممکن است ساختگی باشند یا خود را معرفی نکنند و به راحتی نتوان اعتبار آنها را تایید کرد. بلم نه آدرس پستی ندارد نه شماره تلفن نه مشخص است توسط چه کسی اداره میشود. اطلاعات کاربران را هم از تلگرام واتساپ دریافت میکند!
- وعدههای غیرواقعی: یک پروژه ارزدیجیتال کلاهبرداری به سرمایهگذاران وعده بازدهی بالایی از سرمایهگذاری در یک دوره کوتاه مدت میدهد و معمولا هیچ توضیح یا توجیهی برای نحوه برنامهریزی آنها برای دستیابی به این بازده ارائه نمیکند. از ما به شما نصیحت؛ همیشه به دیده شک به این وعدهها بنگرید! belem ادعا میکند سرمایه کاربران را در یک ماه دوبرابر میکند!
- نداشتن محصول کارآمد: یک پروژه رمزارزی فیک احتمالا یک وب سایت پر زرق و برق، شعارها و بنرهای بازاریابی دارد و معمولا هم در رسانههای اجتماعی سر و صدا به راه میاندازد. اما در واقع محصول و کاربرد خاصی ندارد که میتواند از عمر کوتاه پروژه یا کلاهبرداری بودن آن باشد. بلم هیچ محصولی ندارد!!!
- پروژههای Copycat: یک پروژه رمزارزی کلاهبرداری ممکن است کپیبرداری از یک پروژه قانونی باشد که اغلب از نام، لوگو، وبسایت یا رسانههای اجتماعی مشابه استفاده کند. این کار برای سردرگمی سرمایهگذاران و مشروع جلوه دادن این پروژه انجام میشود.
- عدم مشارکت جامعه: یک پروژه کریپتو سالم و خوب معمولا دارای یک جامعه فعال از سرمایهگذاران و حامیان است که در بحثهای مربوط به پروژه شرکت میکنند. از طرف دیگر، یک پروژه کریپتو کلاهبرداری ممکن است یک انجمن کوچک یا غیرقابل استفاده یا یک جامعه ساختگی باشد که برای تبلیغ پروژه در رسانههای اجتماعی پول دریافت میکنند. در مورد صرافی belem کانالهای مشکوک با گردانندگان ناشناس به طور مداوم در حال تبلیغ و پروموت سایت بلم هستند. برخی از وعدههای آنها عبارت است از:
– داشتن تاییدیه MSB ایالت متحده که با جستجو در سایت میفهمیم دروغ است!
-پشتیبانی آنلاین در تلگرام و واتساپ؛ belem اطلاعات حساب مشتریان خود را از طریق تلگرام یا واتساپ دریافت میکند! عجب!
-امکان شارژ و برداشت از حساب با تتر/اتریوم/ بیت کوین و تومان. وات؟ تومان؟ همین یک مورد لازم است تا نتوانیم به این سایت اعتماد کنیم. مجوز واریز و برداشت ریالی به کسب وکارهای ایرانی هم به سختی داده میشود چه برسد به پلتفرمهای خارجی.
-امکان احراز هویت برای کاربران ایرانی: با وضعیت تحریمهای فعلی این گزینه هم مشکوک است.
-امکان زیرمجموعه گیری (کلا این کلمه زیرمجموعهگیری رو هر جا دیدین فرار کنین!)
-معرفی ارزهای جدید؛ هر ۳۰ روز یکبار بلم به شما ارز جدید معرفی میکند و برای شما سود قطعی بالای ۳۰ درصد تضمین میکند.!!! (در بازار رمزارز حتی ساتوشی ناکاموتو هم از آینده خبر ندارد که وعده سود تضمینی بدهد!)
در زیر تبلیغ یکی از سرشاخههای تبلیغات سایت بلم را میبینید:
تبلیغات سرشاخههای بلم منبع: میهن سیگنال
آیا صرافی بلم (Belem) قانونی است؟
صرافی بلم قوانین و مقررات خود را از صرافی هوبی کپی برداری کرده است. این در حالی است که تا چندی پیش کلا بخشی به نام قوانین و مقررات نداشت و احتمالا آنقدر برای این موضوع مورد انتقاد قرار گرفت تا این بخش را اضافه کرد. آن هم با کپی کردن از یک پلتفرم دیگر. یعنی حتی به خود زحمت تحقیق در مورد قوانین و مقررات را هم ندادند چه برسد به اینکه به آن اهمیت بدهند. (پس نمیتوان انتظار داشت پایبند قوانین باشند!)
پیشنهاد نویسنده: آیا پروژه کریپتو جی پی تی (CryptoGPT) کلاهبرداری است؟
تجربه کاربران از سایت بلم
با مراجه به سایت تراست پیلوت (Trust Pilot) یک موضوع عجیب صفر و صدی بودن نظرات است. کاربران دو دسته هستند. یا ۱۰۰ درصد در حال تمجید و ستایش هستند (که مشخص است تطمیع میشوند) یا از کلاهبرداری و از دست رفتن پولشان حرف میزنند. به تصویر زیر دقت کنید. کسی که تعریف کرده آقای وحید لطفی است و ادعای ایرانی بودن سایت بلم را تایید میکند! تا یادمان نرفته بگویم زبان اصلی belem.cc فارسی است (وطنم پاره تنم!)
تصویر زیر نیز از بخش نظرات همین مقاله تهیه شده است و تجربه یکی از کاربران توکن باز از کار با صرافی بلم را بازگو میکند:
نظر کارشناسان کلاهبرداری در مورد صرافی بلم (Belem)
وب سایت اسکم ادوایسر (Scamadviser) نیز که کلا فعالیتش در حوزه بررسی کلاهبرداری بودن پروژههاست درجه اعتمادپذیری بلم را ۳۷ از ۱۰۰ عنوان کرده است (در سایت دیگری به نام scam-detector امتیاز بلم ۰.۹ از ۱۰۰ است!). کارشناسان این سایت در مورد belem.cc نوشتند:
ما از چند نقطه نظر که به صورت آنلاین تونستیم بررسی و پیدا کنیم (مثل بررسی در سایتهای دیگر، گزارشهای فیشینگ و دادههای عمومی مانند آدرس شرکت و سرور)، معتقدیم بلم کلاهبرداریه.
موارد مشکوک در مورد صرافی بلم
سایت اسکم ادوایسر نکات مثبت و منفی belem را به شرح زیر اعلام کرد:
نکات مثبت صرافی بلم:
- گواهی SSL معتبر است
- این وب سایت طبق DNSFilter ایمن است
- طبق Flashstart این وب سایت حاوی فیشینگ یا بدافزار نیست.
- آدرس ایمیل کانفیگ شده است.
نکات منفی صرافی بلم:
- صاحب وب سایت از سرویسی برای پنهان کردن هویت خود در WHOIS استفاده میکند.
- طبق گفته Tranco این سایت دارای رتبه الکسا پایینی است.
- این وب سایت ممکن است خدمات مربوط به ارزهای دیجیتال پرریسک را ارائه دهد.
- بلم اطلاعات تماس و آدرس پستی ندارد.
- belem فروشگاه اینترنتی روشهای پرداخت ناشناس را ارائه میدهد.
- صرافی بلم نقدهای منفی زیادی دریافت کرده است.
- belem بسیار جوان است و تازه راهاندازی شده است (۱۱ ژوئن ۲۰۲۲ مصادف با ۲۱ خرداد ۱۴۰۱).
- بلم توسط APIVoid که یک سرویس امنیتی است قابل شناسایی نیست.
- نداشتن اکانت لینکدین
- عدم لیست شدن بلم در سایتهای کوین مارکت کپ و کوین گکو
اگر دنبال یک صرافی ارز دیجیتال معتبر میگردید میتوانید با کمک توکن باز صرافیهای مختلف را بررسی و تحلیل کنید و بهترین انتخاب را داشته باشید:
جمعبندی
دنیای ارزهای دیجیتال به خودی خود ذاتا با ریسک همراه است و اگر قصد سود گرفتن از این بازار را دارید بهتر است سراغ پروژههای مشکوک نروید. در سایت نی نی سایت کاربرانی که تجربه فعالیت در سایت بلم را داشتند اکثرا گفته بودند حدس میزنند که belem.cc کلاهبرداری است اما چون پروژه در ابتدای راه است فعلا سود میدهد!. به نظر ما سرمایهگذاری در پروژههای اینچنینی کاملا قمار است. با توجه به زمزمههای کلاهبرداری بودن سایت بلم که روز به روز توسط وب سایتهای معتبر مختلفی پوشش داده میشود بعید نیست به زودی بلم دمش را روی کولش بگذارد و دِ برو!. با سرمایه زندگی خود قمار نکنید!
سوالات متداول در مورد پروژه بلم (belem)
آیا پروژه بلم (belem) کلاهبرداری است؟
- به دلیل عدم شفافیت پروژه، نداشتن مجوز قانونی، وعده سودهای عجیب و بسیاری از موارد دیگر به نظر توکن باز بلم یک پروژه کلاهبرداری است.
آیا پروژه بلم ایرانی است؟
- با توجه به زبان اصلی سایت که فارسی است! احراز هویت راحت کاربران و پشتیبانی از واریز و برداشت ریالی به احتمال زیاد بله بلم ایرانی است!