در مقالات قبلی به معرفی و تعریف اجزای بازار ارز دیجیتال و نحوه ی بهره وری هر چه تمام تر از این بازار پرداختیم. حال مقوله ای جالب دیگری وجود دارد که به طور حتم برای شما کاربران هم جای سوال است. دنیای ارزهای دیجیتال، صرفاً به ترید و ماینینگ ختم نمی شود و راه دیگری برای دسترسی به رمز ارزها وجود دارد. روشی خلاقانه و هدیه مانند، تحت عنوان ایردراپ که با هدفی خاصی توزیع می شوند. برای شناخت ماهیت هرچی بیشتر این مقوله، با تیم توکن باز همراه باشید.
مفاهیم کلی:
- ایردراپ (AirDrop) چیست؟
- انواع ایردراپ
- اهداف ایردراپ ها
- آموزش دریافت ایردراپ
- سایت های مهم در رابطه با ایردراپ
- سود جویی و کلاهبرداری در ایردراپ ها
ایردراپ (AirDrop) چیست؟
ایردراپ به معنی پخش و توزیع رایگان رمز ارزها میان کاربران حوزه ی دیجیتال است. Airdrop از لحاظ عامیانه و لغوی به معنای امدادرسانی توسط هواپیماها و انداختن بسته های کمکی می باشد. اما همین واژه در دنیای کریپتوکارنسی به معنای به چنگ آوردن توکن ها و رمز ارزها می باشد بی آنکه پولی پرداخت شود.
می بایست بدانیم هدف اصلی ایردراپ ها چیزی جز جذب کاربران و توجه آنان به پروژه ی جدید نیست. به طوری که کاربران با شرکت در ایردراپ های گوناگون، رمز ارزهای جدید را به صورت رایگان دریافت می کنند. اگر پروژه موفق باشد، ایردراپ می تواند سود خوبی را عاید شرکت کنندگان کند.

انواع ایردراپ
ایردراپها اشکال و انوع گوناگونی دارند. در بعضی از این ایردراپ ها کاربران مستلزم انجام یک سلسله مراحل ساده هستند. اما می بایست بدانیم در هیچکدام از این روشهای ایردراپ، مبلغی از کاربر اخذ نمیشود. روشهای گوناگون انجام ایردراپ را در ذیل برای شما به طور مختصر شرح خواهیم داد.
Standard AirDrop
ایردراپ استاندارد نخستین روش اجرای ایردراپ می باشد. در این ایردراپ بدون آنکه کار محیرالعقولی از کاربران درخواست شود، رمز ارزهای پروژه جدید به کیف پول ارز دیجیتال افراد واریز میشود.
Bounty AirDrop
این ایردراپ به گونه است که در آن، کاربران در ازای انجام یک سری کارهای ساده، ارزهای رمزنگاری شده پروژه را دریافت میکنند. این کارها میتواند ریتوویت(باز توییت) کردن یکی از پستهای توییتر پروژه مد نظر باشند یا آنکه عضویت در کانال و گروه تلگرامی آن پروژه و گذاشتن پست در اینستاگرام برای این پروژه باشد.
Exclusive AirDrop
این ایردراپ به صورت عام برگزار نمیشود و صرفاً مختص به افرادی است که از پیش در یک پروژه یا وب سایت فعالیت داشتهاند. به طور مثال: در سپتامبر سال گذشته رمز ارز یونی سواپ 2500 توکن «یونی» به هر یک از کاربران وفادار خود اهدا کرد. این مقدار یونی سواپ در سال گذشته و آن هنگام چیزی معادل 1200 دلار بود.
Hardfork AirDrop
اینگونه ایردراپ با روش های قبلی، کمی دارای تمایز است. همانطور که می دانیم هارد فورک (Hard Fork) به معنای آپدیت ناسازگار در یک شبکه و قسمت شدن آن به دو پروژه تازه است. زمانی که هارد فورک رخ می دهد، هر کاربری که دارنده ی سکه اصلی شبکه باشد، در زمان هارد فورک و آپدیت به همان مقدار در شبکه جدید صاحب رمز ارز خواهد شد. به طور مثال: از نمونه ی بارز اینگونه ایردراپ هارد فورک می توان به بیت کوین کش اشاره کرد. دارندگان بیت کوین بعد از انجام hard fork در شبکه بیت کوین کش به مقدار دارایی بیتکوین خود، کوین یا سکه اخذ می کنند.
Holder AirDrop
در ابتدا باید بدانیم که به افرادی که یک ارز رمز نگاری شده را برای مدت طولانی نگهداری و حفظ میکنند، در دنیای کریپتو کارنسی، هولدر (Holder) می گویند. در این گونه ایردراپ به اشخاصی که تعدادی از سکههای یک پروژه را hold کردهاند، تعدادی سکه ی جدید داده میشود. برای مثال: بلاک چینهای اتریوم و ایاس زمانی که پروژه جدیدی بر بستر آنها راهاندازی میشود، مقداری از رمز ارزهای آن را بین دارندگان ارز دیجیتال خود پخش میکنند. باید بدانیم هولد عموماً زمانی معنا پیدا می کند که در مقابل ترید باشد.

اهداف ایردراپ ها
یکی از سوالاتی که همیشه مطرح است درمورد ایردراپ ها، آن است که چرا چیزی که ارزشمند است، به صورت رایگان عرضه می شود؟ هدف از انجام این امر چیست؟ باید دانست که در حالت نرمال، هر انسانی در جهت منافع شخصی خود حرکت و عمل میکند. پس باید بدانیم این مقوله زمانی صورت می پذیرد و زمانی اشخاص حاضر به بخشیدن یک دارایی ارزشمند به دیگران خواهند بود، که در قبال آن چیز با ارزشمند تری را اخذ کنند. بدون شک باید بدانیم که شرکت های فعال در حوزه رمز ارزها و دنیای کریپتوکارنسی از این قانون مستثنی نیستند و باید دانست برگزاری ایردراپ ها برای آنان منافع بیشتری همراه خواهد داشت. برخی از این اهداف به شرح ذیل است:
آگاهی بخشیدن
آگاهی بخشیدن به افراد یکی از اصلیترین مقوله های برگزاری Airdrop توسط شرکتهای حوزه کریپتوکارنسی می باشد. در نخستین روزهای شروع (Crowdfunding) برای پروژههای بلاک چینی، ICO ها کانون توجه عموم قرار گرفتند.
این رخداد موجب راهاندازی استارتاپهای تازه و نوین در حوزه رمز ارزها شد. اکثر این استارتاپها هیچ گونه ایده نوینی در خود نداشتند و با رونوشت یا کپی کردن ایدههای گوناگون و ساختن یک White Paper بیاعتبار، در پی کسب سود هنگفت بودند. همین امر باعث سرگردانی سرمایهگذاران و اشباع شدن بازار شد.
این رخداد باعث ضرر و زیان افراد زیادی در بازار رمز ارزها گردید. این موضوع تا جایی ادامه یافت که دولت PRC و سازمانهای نظارتی USA وارد مسائل عرضه اولیه رمز ارزها شدند. ورود دولت چین و سازمان نظارتی آمریکا سبب شد تا پروژههای نوین ارز دیجیتال در پی یک روش جذاب و قانونی برای حول و محور پروژه خود باشند.
پاداش دادن به کاربران
باید بگوییم متاسفانه بیشتر سرمایهگذاران بازار ارزهای رمز نگاری شده، صرفا برای ایجاد نرخ بازگشت سرمایه به این بازار ورود کرده اند و هیچ گونه اهمیتی به ماندگاری و یا پایداری پروژه در بلند مدت نخواهند داد.
عموماً اینگونه افراد در حال گردش بین پروژههای گوناگون و کسب سود مطلوب از داراییهای سرمایهگذاران خرد هستند. این بگونه ای است که آنان هیچ زحمتی برای عرضه و ارائه ارزش واقعی پروتکل نمی کشند. همین امر میتواند ضربه سهمگینی به پروتکلها در بلندمدت وارد نماید.
برای ایستادگی و مقابله با این نوع رویکرد، بعضی از شرکتهای رمزنگاری اقدام به پخش کوینهای رایگان نمودند. این سکهها بین اشخاصی توزیع و تقسیم شد که یا از سیستم آنان بهره جویی و یا به صورت بلند مدت سکههای آنان را هولد می کرده و می کنند. ایردراپ انحصاری و هولدر دقیقاً برای این منظور صورت می گیرد.
غیرمتمرکز کردن پخش توکنها
سرمایهگذاران غنی امکان دارد با بهره مندی از ثروت خود، در روزهای نخستین یک پروژه، مقدار چشمگیری از ICO در گردش آن را خریداری کنند. این امر منجر به آن خواهد شد که قدرت شبکه در چنگ چندین نفر باشد. در این صورت این شبکه متمرکز خواهد بود که می توان یکی از اشکالات اصلی وارد شده به پروژههایی همانند “دوج کوین” را همین مسئله دانست.
صاحبان پروژه برای جلوگیری از این رخداد، قادرند توکنهای شبکه را بین تعداد زیادی کاربر به رایگان پخش کنند تا شبکه همچنان به صورت غیرمتمرکز باقی بماند. باید بدانیم که شبکه متمرکز هر لحظه امکان دارد در وضعیت سقوط قرار بگیرد. مخصوصاً در فضای بلاک چین که قوانینی برای حمایت از افراد زیان دیده در آن تعریف نشده است.
جذب سرمایه
عموماً پس از صورت پذیری ایردراپ، پروژهها اقدام به برگزاری عرضه اولیه رمز ارز خود، در بسترهای گوناگون میکنند.
باید بدانیم که ایردراپ یک راهکار خلاقانه و زیرکانه قلمداد می شود که با صرف کمترین هزینه بازاریابی، به پروژه این امکان را می دهد که در بازار شناخته و خود را به معرض نمایش بگذارد و در راستای این شناخته شدن برای تداوم مسیر خود سرمایهگذار جذب کند.
اگر اجرای یک ایردراپ با موفقیت انجام شود، در این صورت قیمت توکن آن افزایش خواهد یافت. زیرا افرادی که توکن را به رایگان اخذ کرده اند، دائماً به تبلیغ این پروژه خواهند پرداخت.
به دست آوردن اطلاعات
برای آنکه بتوانیم یک کمپین تبلیغاتی مناسب و مطلوب ترتیب دهیم، لازم است که به شناخت مطلوبی از جامعه هدف پروژه دست یابیم. بدین ترتیب، برای شناخت جامعه نیازمند آن هستیم که از کاربران دانسته ها و اطلاعاتی را به دست آوریم. عموماً کمتر کسی حاضر خواهد بود بدون آنکه سودی کسب کند اقدام به پر کردن پرسشنامهها بنماید. ضمن آنکه باید دانست یکی از هدف های جانبی برگزاری Airdrop نیز میتواند وجود این امر باشد. کاربران در ازای اخذ توکن، اقدام به پر کردن فرمهای اطلاعاتی میکنند. شرکت نیز قادر خواهد بود با بهره جویی از اطلاعات ذخیره شده، پروژه های بعدی خود را هدفمندتر پیش ببرد.

آموزش دریافت ایردراپ
برای اخذ ایردراپ مستلزم یک سری پیش نیازها هستید که در ادامه به ارزیابی این موارد می پردازیم.
داشتن کیف پول:
برای استارت این موضوع لازم است یک کیف پول ارز دیجیتال را تهیه و نصب کنید. باید بدانید کیف پولی مناسب است که از شبکه ERC20 پشتیبانی کند. زیرا بیشتر رمز ارزهایی که ایردراپ می شوند یک ارز اولیه هستند و عموماً شبکه مخصوصی ندارند به همین دلیل از رایج ترین شبکه بلاک چین یعنی ERC20 اتریوم بهره جویی می کنند. دلیل اصلی انتخاب این شبکه آن است که به طور تقریبی همه ی کیف پول های ارز دیجیتال از شبکه ی ERC20 پشتیبانی می کنند.
اکانت فعال تلگرام:
برای اخذ و دریافت ایردراپ در اکثر مواقع می بایست کاربران یک اکانت تلگرام فعال داشته باشند. در حقیقت عرضه کنندگان جهت ارتباط با مخاطبان خود، از آنان درخواست می کنند که عضو کانال تلگرام آنان شوند. اما باید به این امر توجه داشته باشید که پس از عضویت، تا زمان واریز کامل ایردراپ، از کانال تلگرام به هیچ عنوان خارج نشوید زیرا امکان دارد این کار منجر شود که ایردراپ به شما تعلق نگیرد.
اکانت فعال توییتر:
باید بدانیم یکی دیگر از اکانت های رایج برای گرفتن و دستیابی به ایردراپ، اکانت توییتر فعال می باشد. این اکانت نیز همانند اکانت تلگرام برای تیم توسعه دهنده از اهمیت بسزایی برخوردار است. در بیشتر مواقع در مراحل دریافت ایردراپ، از کاربر درخواست می شود تا اکانت توییتر را فالو و پیگیری کند و پست های بخصوصی را ریتوییت (بازتوییت) کند.
آدرس ایمیل:
در زمان اخذ و دریافت Airdrop از کاربر درخواست می شود که آدرس ایمیل خود را وارد کند. اما باید به این امر توجه کنید که آدرس ایمیل وارد شده حتماً می بایست فعال باشد و کاربر به آن دسترسی داشته باشد. زیرا در اکثر مواقع از کاربر درخواست می شود تا ایمیل یاد شده را تایید کند.
سایت های مهم در رابطه با ایردراپ
برخی از وب سایت ها وجود دارند که خبر از ایردراپ های جدید را به کاربران اعلام می کنند که در ذیل چهار مورد آن را نام می بریم.
- etherscan
- airdropalert
- airdrops

سود جویی و کلاهبرداری در ایردراپ ها
همانطور که می دانیم اگر چه ایردراپ ها رایگان هستند، اما باید دانست این دلیل مطلوبی نیست که همه ی آنان سودآور هستند. در بیشتر مواقع رویت می شود که کارها و فعالیت هایی که جزو شروط مورد نیاز ایردراپ هستند، به هیچ وجه نسبت به ارزش رمز ارز جایزه نمی ارزند. حتی در برخی موارد برای شرکت در ایردراپ از کاربران مبلغی اخذ می شود.
باید دانست بیش از 91% ایردراپ هایی که از شما مبلغی را دریافت می کنند، اسپم و کلاهبرداری می باشند و 9% باقی مانده، صرفاً در صورتی که ایردراپ با اعتبار باشد و ارزش رمز ارز آن بالا باشد، قابلیت سرمایه گذاری را دارد. در ادامه چندین نکته را برای شما کاربران لحاظ می کنیم تا بتوانید از دام کلاهبرداری ها مصون بمانید.
نکته اول:
یکی از مهم ترین نکات در رابطه با ایردراپ ها، آن است که باید در وهله ی اول از اعتبار ایردراپ، اطلاعاتی جامع و کامل از تیم توسعه دهنده و هدف ایردراپ عرضه شده را ارزیابی کنید. هر گونه دانسته ی مبهم در مورد ایردراپ می تواند نشانگر کلاهبرداری باشد.
نکته دوم:
به هیچ عنوان نباید کلید خصوصی کیف پول خود را در هیچ جایی وارد کنید. اگر در فرآیند ایردراپ از شما درخواست شد کلید خصوصی وارد کنید، قطع به یقین این یک کلاهبرداری است. در بعضی موارد نیز پس از انجام مراحل لازم، فردی از سوی تیم توسعه دهنده ایردراپ با شمای کاربر تماس حاصل می کند و از شما کلید خصوصیتان را می طلبد تا از فعال بودن کیف پول ارز دیجیتال شما اطمینان حاصل کند و سپس ایردراپ را برای شما واریز نماید. اینگونه ایردراپ ها نیز به طور 100% کلاهبرداری می باشند.
نکته سوم:
باید بدانید که ایردراپ ها قرار نیست شما را ثروتمند کنند. انتظار پول هنگفت از ایردراپ ها نداشته باشید و اگر در هر کجا رویت کردید که مبلغ جایزه یک ایردراپ خیلی هنگفت است، محتملاً و یقیناً این نیز یک Airdrop کلاهبرداری است. (لازم است تاکید کنیم که اعتبار و صحت اطلاعات ایردراپ را به دقت چک کنید.)
نکته چهارم:
زمانی که در رابطه با ایردراپ تحقیق و مطالعه می کنید، در صورت امکان، با یک اکانت توییتر به بررسی اکانت اصلی شرکت ارائه دهنده بپردازید. زیرا هر زمان شرکتی قصد کند یک ایردراپ برگزار کند، قطع به یقین در کانال های رسمی خود خبر آن را منتشر می کند. باید بدانیم ملاک غیر واقعی نبودن (فیک) اکانت های رسمی یک شرکت، صرفاً میزان ویو و فالورهای آن نیست. در حقیقت ویو، فالور و…. به راحتی با بهره جویی از سیستم ها نوین می توانند، خریداری شود.