با شروع دور نخست گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، بازار ارز شاهد کاهش قیمت دلار در معاملات غیررسمی بود. گزارشها نشان میدهد فضای مذاکرات بین دو کشور مثبت ارزیابی شده و قرار است هفته آینده نیز ادامه پیدا کند. این فضای مثبت باعث شد دلار در این روز تا انتهای کانال ۹۶ هزار تومانی عقبنشینی کند. روز گذشته، نمایندگان ایران و آمریکا برای آغاز دور جدید گفتوگوها وارد مسقط شدند و نخستین مرحله مذاکرات را در فضایی مطلوب به پایان رساندند. همچنین بر اساس اخبار منتشر شده، دو طرف درباره ادامه مذاکرات در هفته آتی به تفاهم رسیدهاند.
تاثیر مستقیم بر قیمت دلار و تتر
آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در روز گذشته، نشانههایی از کاهش تنش را به بازار مخابره کرد و باعث شد قیمت دلار در معاملات آزاد، دومین افت قابل توجه خود را پس از انتشار رسمی خبر مذاکرات تجربه کند. نخستین کاهش زمانی رخ داد که دو طرف رسما تایید کردند گفتوگوها شروع شده است. تا روز دوشنبه هفته گذشته، دلار در کانال ۱۰۵ هزار تومان قرار داشت، اما در روز سهشنبه پس از تایید خبر مذاکرات به میانه کانال ۹۹ هزار تومان عقبنشینی کرد. با وجود این افت اولیه، بازار ارز با احتیاط به اخبار ادامه مذاکرات واکنش نشان داد و دلار مجددا روند افزایشی گرفت و روز پنجشنبه به ۱۰۰ هزار و ۶۵۰ تومان رسید. در ادامه، با شروع رسمی مذاکرات در روز شنبه و انتشار سیگنالهای مثبت، دلار دومین کاهش محسوس خود را به ثبت رساند و با ۳۷۰۰ تومان افت نسبت به پنجشنبه، در قیمت ۹۶ هزار و ۹۵۰ تومان معامله شد. این درحالی است که در شب ۲۳ فرودین ۱۴۰۴، با انتشار خبر فضای مثبت مذاکرات قیمت تتر تا ۸۶ هزار تومان نیز کاهش یافت و در زمان نگارش این متن در محدوده ۸۹,۵۰۰ تومان معامله میشود.
کاهش اختلاف قیمت دلار آزاد و رسمی
روز گذشته، نرخ دلار در بازار رسمی نیز اندکی کاهش یافت و به ۷۰ هزار و ۸۳۳ تومان رسید. برآوردها نشان میدهد شکاف قیمتی دلار آزاد و رسمی در این روز به ۳۶.۸ درصد رسیده است. این در حالی است که این فاصله قیمتی در پنجشنبه هفته گذشته حدود ۴۱.۹ درصد بود. با وجود کاهش اخیر، همچنان شکاف ارزی روز گذشته رقم بالایی محسوب میشود و برای دستیابی سامانه ارز تجاری به هدف تکنرخی شدن، لازم است حدود ۲۰ درصد دیگر از قیمت دلار کاسته شود. تحلیلگران باور دارند با تداوم روند مثبت مذاکرات و کاهش بیشتر نرخ دلار در بازار آزاد، شکاف ارزی نیز کاهش خواهد یافت.
تحلیل تکنیکال تتر
قیمت تتر پس از صعود تا محدوده ۱۰۵ تا ۱۰۷ هزار تومان، اصلاح شد و تا نزدیکی ۹۰ هزار تومان سقوط کرد. برخورد به میانگین نمایی ۱۰۰ روزه (حوالی ۹۰ تا ۹۲ هزار تومان) نشاندهنده نقش حمایتی این محدوده است.
حمایت اول ۸۸ تا ۹۰ هزار تومان و حمایت دوم ۷۳ تا ۷۵ هزار تومان تعریف میشود. مقاومتهای کلیدی نیز ۹۷ تا ۱۰۰ هزار تومان و سقف اخیر ۱۰۵ تا ۱۰۷ هزار تومان هستند.
در سناریوی صعودی، حفظ قیمت بالای ۸۸ تا ۹۰ هزار تومان و افزایش حجم معاملات میتواند منجر به حرکت دوباره تا ۹۷ تا ۱۰۰ هزار تومان و در صورت شکست این مقاومت، بازگشت به محدوده سقف قبلی را محتمل میکند. سناریوی نزولی در صورت شکست محدوده حمایتی فعلی یا مواجهه دوباره با فشار فروش در مقاومت ۹۷ تا ۱۰۰ هزار تومان، احتمال ریزش تا ۷۳ تا ۷۵ هزار تومان را افزایش میدهد. عوامل بنیادی و اخبار نیز در تغییرات قیمتی تأثیر بسزایی دارند.