نرخ ارز در روز اول هفته جدید در محدوده ۵۷ هزار تومان در حال نوسان بود. فعالان بازار ارز قبلاً محدوده ۵۷ هزار تومان را به عنوان نقطهای سخت برای دلار معرفی کرده بودند و معتقد بودند که عبور از این محدوده برای دلار دشوار خواهد بود. حالا باید دید که دلار میتواند موقعیت جدید خود را حفظ کند یا نه؟
آیا قیمت دلار و تتر بالا خواهد رفت؟
در هفتههای اخیر، بازیگران بازار ارز شاهد کاهش فعالیتها در این بازار بودهاند. برخی معتقدند که افت نرخ ارز به دلیل کاهش انتظارات تورمی است. به طور کلی، روابط خارجی کشور تاثیر زیادی بر انتظارات تورمی فعالان بازار دارد. در سالهای اخیر، تحریمها فشار زیادی بر اقتصاد کشور وارد کردهاند، بنابراین بهبود روابط خارجی و مذاکرات سیاسی با کشورهای تحریمکننده سیگنالهای مثبتی برای بازار محسوب میشوند.
از سوی دیگر، مخالفت با مذاکرات از سوی برخی نهادهای داخلی یا روی کار آمدن دولتهای با رویکرد ضد ایرانی در کشورهای غربی، از عواملی هستند که ریسکهای سیاسی بازار را افزایش داده و منجر به رشد نرخ ارز میشوند. در هفتههای گذشته، پس از حادثه هوایی برای رئیسجمهور دولت سیزدهم و ایجاد فضای دوقطبی میان نامزدهای انتخاباتی، سطح ریسکهای بازار نیز بالا رفت. چرا که یکی از جناحهای قدرتمند در انتخابات، رویکردی ضد مذاکرات داشت. تحلیلگران معتقد بودند که در صورت پیروزی این جناح، چشمانداز روابط خارجی کشور تیرهتر شده و احتمال افزایش تحریمهای اقتصادی نیز وجود خواهد داشت.
دلیل کاهش اخیر قیمت دلار و تتر چیست؟
اما پس از اعلام نتایج رسمی انتخابات و روی کار آمدن دولت اصلاحطلب، ریسکهای موجود در بازار کاهش یافت و بازار به سمت کاهش نرخها حرکت کرد. به همین دلیل میتوان گفت که بخشی از افت نرخهای صورت گرفته در بازار هفتههای اخیر به دلیل کاهش سطح انتظارات تورمی و همسویی بازار با دولت جدید بوده است.
اما به عقیده برخی دیگر از تحلیلگران ارزی، نقش بانک مرکزی در این کاهش نرخها بسیار مهم بوده است. این تحلیلگران معتقدند که بانک مرکزی با استفاده از ذخایر ارزی خود در حال کنترل نوسانات بازار و جهتدهی به نرخ ارز است. حمایت بانک مرکزی از پول ملی مسالهای نیست که توسط مقامات مسئول تکذیب شود.
بر اساس گفتوگوهای غیررسمی، بانک مرکزی با تقویت بخش عرضه در بازار دلار، یورو و درهم، مانع از ایجاد شرایط مازاد تقاضا در بازار میشود. بنابراین میتوان گفت که افت نرخ ارز در هفتههای اخیر ناشی از دو عامل سیاسی و اقتصادی بوده است.
تحلیل تکنیکال تتر
قیمت تتر همانگونه که در تحلیل قبلی پیشبینی شده بود تا محدوده ۵۶ هزار تومان کاهش یافت، و پس از تست این محدوده شروع به افزایش کرد و به ۶۲ هزار تومان رسید. اما در این محدوده با مقاومت مواجه شده و شروع به ریزش کرد. به نظر میرسد قیمت میتواند بار دیگر محدوده ۵۶ هزار دلار را تست کرده و پس از آن جهت قیمتی خود را تعیین کند. که در صورتیکه این محدوده شکسته شود احتمال کاهش آن تا ۵۴ هزار تومان نیز وجود دارد. از طرفی با افزایش درگیری در یمن این احتمال وجود دارد که قیمتها افزایشی شده و قیمت ابتدا به کانال ۵۸ هزار و پس از آن به ۶۰ هزار تومان وارد شود.